ДОСЛІДЖЕННЯ ОСОБЛИВОСТЕЙ ХАРЧУВАННЯ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Бойдуник Роксолана Миколаївна; Палько Наталія Степанівна; Давидович Оксана Ярославівна; Турчиняк Марія Климентівна (Mezinárodní Ekonomický Institut s.r.o. , Česká republika, 2024)
Мотивація до здорового харчування серед студентської молоді, формування у них високого поведінкового рівня щодо свого способу життя є актуальним питанням сьогодення. В Україні актуальність проблем, пов’язаних з якістю та характером харчування, визначається низькою спроможністю більшості населення у забезпеченні повноцінного харчового раціону, стійкими порушеннями структури харчування, значним поширенням аліментарно залежної патології. Неприпустимо низьким є рівень освіти населення і, зокрема, молоді з питань здорового, раціонального та лікувально- профілактичного харчування. Стаття присвячена аналізу харчування здобувачів вищої освіти першого року навчання, визначенню акцентів формування свідомого ставлення до харчування як фактору збереження здоров’я і високої працездатності студентства. Проаналізовано дані сучасної наукової літератури щодо впливу режиму харчування на стан здоров’я здобувачів. За останні десятиріччя захворюваність серед здобувачів вищої освіти збільшилась на 35 %. Доведено, що на стан їх здоров’я негативно впливають незадовільна адаптація в перші роки перебування у закладах вищої освіти, гіподинамія, психоемоційне навантаження, шкідливі звички та нераціональне харчування. Здобувачі не дотримуються правильного режиму харчування, регулярно снідає тільки 2/3 української молоді. Все частіше дорослі та діти харчуються не вдома і споживають їжу, яка містить більше цукру та жирів. Дослідження проводилися статистичним методом за допомогою анкетування і опитування. В анкетуванні взяли участь 35 здобувачів перших курсів факультету товарознавства, управління та сфери обслуговування Львівського торговельно-економічного університету, юнаки та дівчата віком 17-18 років. За результатами досліджень встановлено, що більшість опитаних харчуються ситуативно та несвідомо, що призводить до розбалансування процесів травлення, фізіологічних розладів і різних захворювань. Запропоновані рекомендації щодо вирішення проблеми дотримання здобувачами режиму харчування як фактору формування здорового способу життя. Для покращення здоров’я молоді важливо мотивувати її до раціонального харчування і навчити правильно формувати свій харчовий раціон.
STUDY OF NUTRITIONAL CHARACTERISTICS OF HIGHER EDUCATION STUDENTS
Multidisciplinární mezinárodní vědecký magazín “Věda a perspektivy” je registrován v České republice. Státní registrační číslo u Ministerstva kultury ČR: E 24142. № 1(32) 2024.
Keywords: харчування; харчові продукти; їжа; здобувачі; здоров’я; харчовий раціон; режим харчування