ФІНАНСОВА СПРОМОЖНІСТЬ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ В УМОВАХ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ - Копилюк Оксана Іванівна, Музичка Олександра Миронівна, Пелех Петро Романович, Тацій Євген Ігорович (Львівський торговельно-економічний університет, 2024)
У статті представлено трактування поняття фінансової спроможності територіальних громад, запропоновано методичний підхід до оцінки фінансової спроможності територіальних громад на ос-нові системи показників, які дозволяють визначити їх рейтинг. Метою статті є дослідження основних пара-метрів і показників фінансової спроможності територіальних громад Львівської області в умовах децен-тралізації та визначення їх рейтингу. Запропоновано розглядати фінансову спроможність територіальної громади як достатність її доходів для забезпечення поточних і перспективних витрат із урахуванням потен-ціалу розвитку або здатність до відновлення позитивних тенденцій, параметрів і фінансово-економічних по-казників для проблемних та депресивних територіальних громад. У ході дослідження розроблено методичний інструментарій оцінювання фінансової спроможності територіальних громад на основі восьми показників-індикаторів, а саме: динаміка доходів загального фонду (без трансфертів) у 2022 р. до 2021 р. за відповідний період, індекс податкоспроможності за доходами загального фонду без трансфертів за відповідний період, рівень дотаційності бюджетів, видатки на 1-го мешканця, власні надходження на 1-го мешканця, видатки розвитку на 1-го мешканця, частка видатків на утримання апарату управління до надходжень податків і зборів, частка видатків заробітної плати у загальному обсязі видатків ОТГ. Апробація даної методики дозво-лила провести рейтингування ОТГ Львівської області за рівнем фінансової спроможності: високим, середнім, низьким. Найвищий рівень фінансової спроможності у 2022 р. мали Солонківська ТГ, Львівська ТГ та Ново-яворівська ТГ, середній – Шегинівська ТГ, Бориславська ТГ, Радехівська ТГ, найнижчий рівень – Добросинсько-Магерівська ТГ, Журавненська ТГ, Стрілківська ТГ. Подальші дослідження у даному напрямі повинні спрямо-вуватися на розробку концептуальних напрямів забезпечення фінансової спроможності територіальних гро-мад із урахуванням основних параметрів соціоекономічної системи, а також розробки засад оцінювання фінансової спроможності ОТГ із урахуванням транскордонного аспекту, впливу руху товарів, робіт, послуг, людей та капіталу
FINANCIAL CAPACITY OF TERRITORIAL COMMUNITIES OF LVIV REGION IN THE CONDITIONS OF DECENTRALIZATION
Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Економічні науки. 2024. № 75. С. 14-19.
Keywords: фінансова спроможність; об’єднана територіальна громада; рейтингування; показники-індикатори; рівень фінансової спроможності