ЦИФРОВІЗАЦІЯ БЮДЖЕТНОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ ЯК ІНСТРУМЕНТ ПІДВИЩЕННЯ ПУБЛІЧНОСТІ ОРГАНІВ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ - Попов Денис Ігорович; Котуха Олександр Степанович; Олашин Марина Миколаївна (ГО «Науково-освітній інноваційний центр суспільних трансформацій», 2023)
У статті досліджено цифровізацію бюджетної системи України. Наголошено на її істотній особливості у сфері підвищення публічності органів державної влади. Щодо бюджетної сфери цифровізацію розглянуто у двох аспектах: як особливий спосіб відображення процесів управління коштами бюджетів, інформацію про бюджетну систему України в електронно-цифровому вигляді та як особливий спосіб перетворення дійсності, спосіб здійснення бюджетної діяльності. Результатом цифровізації в бюджетній сфері названо не тільки відкритість інформації про бюджетні показники (планові і фактичні), а й відкритість процесу, логіки ухвалення рішень. Предметом цифровізації в бюджетній сфері на сучасному етапі виокремлено: створення нового об’єкта бюджетних правовідносин – цифрових активів; цифровізація процесів прийнят¬тя рішень у бюджетній сфері як переведення всіх (більшості) стадій бюджетного процесу в електронний формат, не обмежуючись касовим обслуговуванням рахунків бюджетів. При цьому перспективними вбачаються зосередженість на бюджетному плануванні та бюджетному контролі; впровадження так званих смартконтрактів у процес виконання бюджетів. На цей час упровадження цифрових технологій зумов¬лено не лише підвищенням ефективності бюджетної системи України, а й забезпеченням доступності бюджетних коштів. У зв’язку із цим потрібно провести правову ідентифікацію категорії цифровізації задля її правового регулювання, визначити рівень формування системи правового регулювання з урахуванням державного устрою та дослідити вплив цих процесів на сутнісну структуру бюджетних право¬відносин. Резюмовано, що найближчим наслідком цифровізації може стати зміна суб’єктного складу фінансової, зокрема бюджетної, діяльності, наприклад виключення фінансового органу зі складу осіб, які її здійснюють, або перегляд його функцій чи переведення їх у цифрову форму за допомогою ІТ-технологій, що дозволяють ухвалювати відповідні рішення при заданих параметрах доходів, видатків, джерел фінан¬сування дефіциту бюджету, що визначаються адміністраторами й розпорядниками коштів бюджетів.
DIGITALIZATION OF THE BUDGET SYSTEM OF UKRAINE AS A PUBLICITY INCREASE TOOL BODIES OF STATE AUTHORITY
Проблеми сучасних трансформацій. Серія: право, публічне управління та адміністрування». 2023. № 7.
Keywords: цифровізація; бюджет; цифровізація бюджетування; фінансові ресурси; цифрові дані; цифрові процеси; інтегрований цифровий простір; бюджетна сфера; бюджетні правовідносини; фінансові відносини