Проектування та розробка програмного забезпечення для формування словників - Макар Богдан Ігорович (Львівський торговельно-економічний університет, 2022)
У дипломній роботі досліджено питання розвитку лексикографії та особливості створення й удосконалення електронних словників у сучасному інформаційному середовищі. Актуальність теми зумовлена широким використанням словників у навчальній, науковій та професійній діяльності, а також переходом лексикографічних ресурсів у електронний формат, що забезпечує оперативний пошук, зручність використання та можливість подальшого розвитку. Метою дослідження є модернізація програмного забезпечення латинсько-українського електронного словника з метою підвищення його функціональності та зручності роботи з лексикографічними даними. Об’єктом дослідження є комп’ютерні лексикографічні системи, а предметом — латинсько-український електронний словник. У роботі проаналізовано історичний розвиток лексикографії, особливості електронних словників як комп’ютерних баз даних, а також існуючу реалізацію латинсько-українського словника. Досліджено структуру лексикографічної бази даних, можливості її розширення та оптимізації зберігання інформації. Для модернізації використано середовище SQL-сервера Firebird для бази даних та середовище Delphi для клієнтської частини застосування. У результаті виконання роботи модернізовано програмне забезпечення латинсько-українського електронного словника, що забезпечує ефективне внесення змін і ремарок до словникових статей та створює умови для подальшого розвитку системи. Отримані результати мають практичну цінність і можуть бути використані у навчальній та науковій діяльності, а також у сфері комп’ютерної лексикографії.
Design and development of software for dictionary creation
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти ступеня "бакалавр" за освітньо-професійною програмою "Комп'ютерні науки" зі спеціальності 122 "Комп'ютерні науки". – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2022.
Keywords: електронний словник; лексикографія; латинсько-український словник; база даних; модернізація програмного забезпечення