Психологія та етика керівної діяльності - Самборська Анастасія Миколаївна (Львівський торговельно-економічний університет, 2025)
У кваліфікаційній роботі розглядається важливість інтеграції психологічних та етичних аспектів у процес управління. Дослідження акцентує увагу на тому, як психологічні теорії, такі як теорії мотивації та лідерства, можуть впливати на ефективність управлінських практик. Основна мета роботи полягає в аналізі впливу психології на стилі керівництва та прийняття рішень, а також у вивченні етичних норм, які визначають поведінку керівників. У роботі представлені приклади реальних ситуацій, що ілюструють етичні дилеми, з якими стикаються сучасні керівники, та способи їх вирішення. Крім теоретичних аспектів, дослідження містить практичні рекомендації для керівників щодо покращення управлінських стратегій з урахуванням психологічних факторів і етичних стандартів. Особлива увага приділяється формуванню здорової організаційної культури, яка базується на довірі, прозорості та відповідальності. У процесі дослідження теми «Психологія та етика керівної діяльності» було виявлено, що ефективність управлінських практик значною мірою залежить від інтеграції психологічних і етичних аспектів. Аналіз різних стилів керівництва показав, що розуміння мотиваційних чинників співробітників і психологічних теорій може значно підвищити продуктивність команди. Етичні норми, що регулюють поведінку керівника, відіграють ключову роль у формуванні здорової організаційної культури. Вони сприяють розвитку довіри, прозорості та відповідальності серед членів команди. Важливість дотримання етичних стандартів не лише впливає на моральний клімат у колективі, але й визначає загальний імідж організації. Результати роботи підтверджують, що поєднання психологічного аналізу з етичними принципами є необхідним для успішного управління. Рекомендації, наведені в дослідженні, можуть слугувати основою для подальшого вдосконалення управлінських стратегій, що сприятиме досягненню високих результатів у діяльності організації та розвитку її співробітників. Ключові слова: психологія, етика, керівна діяльність, ст
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти ступеня “бакалавр” за освітньо-професійною програмою “Менеджмент” зі спеціальності 073 “Менеджмент”. – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2025.
Keywords: психологія; етика; керівна діяльність; стилі управління; мотивація.