Удосконалення технології соусів - Ковалик Володимир Васильович (Львівський торговельно-економічний університет, 2025)
Кваліфікаційна робота бакалавра присвячена удосконаленню технології соусів. У роботі зібрані, проаналізовані та узагальнені матеріали щодо актуальних проблем удосконалення технології соусної продукції на сучасному етапі. На основі літературно-аналітичного огляду висвітлені технологічні проблеми формування якості соусів. Охарактеризовано технологічні властивості сировини для приготування соусів. Встановлено, що основними тенденціями у виробництві конкурентоспроможних соусів є розробка технологій із додаванням до рецептурного складу інгредієнтів функціонального призначення без додаткового введення компонентів, що лише поліпшують структурно-механічні властивості. За результатами експериментальних досліджень розроблено і запропоновано до практичного впровадження рецептуру нового солодкого соусу із використанням дикорослої і культивованої рослинної сировини: журавлини, чорниці, обліпихи, салепу. Досліджено функціонально технологічні властивості нової сировини та доведено доцільність її використання. Удосконалено технологічну схему приготування нового солодкого соусу. Досліджено якість вироблених зразків нового соусу за органолептичними, фізико-хімічними та мікробіологічними показниками. Розраховано біологічну та енергетичну цінність нового соусу. Наведено рекомендації щодо споживання нового соусу.
Improvement of sauce preparation technology
Кваліфікаційна робота на здобуття першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за освітньо-професійною програмою “Харчові технології” зі спеціальності 181 “Харчові технології”. – Львівський торговельно економічний університет. Львів. 2025.
Keywords: соуси; сировина; технологічні властивості; біологічна цінність; енергетична цінність; рецептура; технологія; асортимент; якість.