Чік М. Ю. Аспекти обліку нематеріальних активів в аграрних формуваннях - Чік Марія Юріївна (Видавничий дім "Гельветика", 2025)
Досліджено завдання обліку нематеріальних активів в аграрних формуваннях. Здійснено виокремлення особливостей визнання нематеріальних активів у суб’єкта господарювання. Визначено системний підхід як основу до розгляду проблеми обліку нематеріальних активів. Виокремлено причини неоднозначного розуміння економічної природи і юридичного змісту нематеріальних активів. Наведено та порівняно дефініції «нематеріальний актив», зазначеної у Національному положенні (стандарті) бухгалтерського обліку 8 «Нематеріальні активи», Міжнародному стандарті бухгалтерського обліку 8 «Нематеріальні активи» та Податковому кодексі України. Проаналізовано групи критеріїв щодо відповідності визнання нематеріальних активів. Досліджено одиниці обліку нематеріальних активів, які використовують суб’єкти господарювання при організації їх обліку. Наведено групи об’єктів нематеріальних активів у розрізі: субрахунків бухгалтерського обліку, визначених Інструкцією про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій; груп нематеріальних активів відповідно до Податкового кодексу України
ASPECTS OF ACCOUNTING FOR INTANGIBLE ASSETSIN AGRICULTURAL FORMATIONS
Підприємництво та інновації. - Випуск 37. - 2025.
Keywords: бухгалтерський облік; підприємство; нематеріальний актив; суб'єкт господарювання; субрахунки; групи нематеріальних активів