Ідентифікація стратегічних орієнтирів формування інтегрованого інвестиційного клімату та залучення інвестицій в економіку і відбудову регіону - Семак Богдан Богданович; Бойко Руслан Володимирович (Львівський торговельно-економічний університет, 2024)
Врахування потенціалу розвитку регіону є критично важливим при форму-ванні проактивної інвестиційної політики в Україні, адже це дозволяє визначити цілісну і послідовну стратегію, спрямовану на економічне та соціальне зростання, зміцнення безпе-коспроможності і стійкості територій в умовах новітніх викликів. У дослідженні актуа-лізується проблематика державної політики покращення інвестиційного середовища регі-ону в умовах війни задля відновлення інвестиційної активності та діяльності, залучення інвестицій у збереження економічної системи в умовах кризи та її відбудови і модернізації на етапі повоєнної відбудови країни. У фокусі уваги – формування якісного сприятливого інтегрованого інвестиційного клімату в регіоні. Відтак мета дослідження – ідентифіка-ція стратегічних орієнтирів формування інтегрованого інвестиційного клімату та залу-чення інвестицій в економіку і відбудову регіону. Під час дослідження використано такі методи аналізу: групування, логічного аналізу, стратегічного менеджменту (під час оціню-вання якості системи державного регулювання розвитку інвестиційного середовища регі-ону), системного аналізу (з метою розробки організаційно-економічних засобів регіональної політики розвитку інвестиційної діяльності в регіоні), аналітико-прогнозних розрахунків (для визначення напрямів регіональної політики стимулювання інвестиційної діяльності). Наукова новизна результатів дослідження полягає в подальшому розвитку методико-при-кладних засад обґрунтування стратегічних пріоритетів регіональної політики вдоскона-лення інвестиційного середовища регіону в умовах війни. Визначено ключові передумови, цілі та завдання удосконалення інвестиційного середовища у фокусі (І) стабілізації економіки та (ІІ) повоєнного відновлення регіону (на прикладі Львівської області). Охарактеризовано наявний та незадіяний потенціал мережі індустріальних парків Львівської агломерації. Визначено цільові орієнтири, завдання та заходи становлення повноцінного інтегрованого інвестиційного клімату регіону в умовах війни та повоєнної відбудови. Зроблено висновок, що у контексті повоєнної відбудови економіки Львівської області головним завданням має стати визначення структурних пріоритетів інвестування. Це означає чітку ідентифіка-цію пріоритетних напрямів розвитку економіки регіону та забезпечення умов для залучення інвестиційних ресурсів у такі сфери
Identification of strategic guidelines for the formation of an integrated investment climate and attracting investments into the economy and reconstruction of the region.
Підприємництво і торгівля. 2024. № 43. С. 92 – 101
Keywords: регіон; регіональний розвиток; регіональна політика; інвестиційна політика; інвестиції; інвестиційне середовище; інтегрований інвестиційний клімат; інвестиційна привабливість; імперативи; стратегічні цілі; війна; нестабільність; криза