Дослідження купівельної поведінки споживачів для вдосконалення маркетингової стратегії підприємства - Іваницький Богдан Богданович (Львівський торговельно-економічний університет, 2024)
У роботі висвітлено особливості процесу прийняття рішення про купівлю товарів на споживчому ринку, подано класифікацію типів поведінки споживачів та методи формування бажаної реакції споживачів. Розглянуто сучасні тенденції розвитку кондитерської галузі України. Виділено основні етапи розвитку ринку кондитерської галузі України. Виокремлено основних виробників кондитерського ринку України. Досліджено маркетингове середовище ПП «Zdoblew” переваги конкурентів, що на нашу думку є основними на ринку регіону. Окреслено ключові проблеми розвитку пекарні-кондитерської на ринку м. Львова та Львівської області. Виокремлено перспективні шляхи підвищення ефективності функціонування підприємства в сфері виробництва кондитерських виробів і хлібопекарної продукції. З широкого асортименту продукції підприємства обрано асортиментну лінію тортів, яку підприємство найбільше рекламує на сайті. В результаті проведеного дослідження визначено, що широкий асортимент виробів, їх якість, кваліфікований персонал та місце на ринку, а саме репутація, є головними перевагами серед виробників тортів для різних подій на ринку м. Львова та області. Подано характеристику ринку споживання кондитерських виробів в Україні та регіоні. Проаналізовано маркетингову діяльність підприємства та його політику щодо впливу на купівельну поведінку споживачів продукції підприємства. Проведено анкетування покупців тортів виробництва ПП «Zdoblew” з метою визначення їх вподобань та рівня задоволення продукцією підприємства. Виявлено, що основною проблемою в діяльності є недостатня увага до можливостей інтернет маркетингу і позиціонування себе в соціальних мережах. Здійснено порівняння сайтів ПП «Zdoblew” з сайтами їх основних конкурентів. Узагальнення результатів свідчить про низьку заповненість сайту необхідною інформацією, що не стимулює бажаної поведінки споживача, який не отримує потенційно необхідної інформації (повну характеристику асортименту продукції, тип тіста, характер начинки, можливості щодо різноманітності оформлення тощо). Підприємство, маючи широку мережу підприємств у Львівській області мало представлено в соціальних мережах. Здійснено типологізацію покупців кондитерських виробів. Подано пропозиції по вдосконаленню маркетингової політики підприємства і впливу на купівельну поведінку споживачів.
Research of consumer buying behavior to improve the company's marketing strategy
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти ступеня “магістр” за освітньо- професійною програмою «Маркетинг» зі спеціальності «Маркетинг». - Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2024
Keywords: поведінка споживачів; процес прийняття рішення про купівлю; торти; кондитерські вироби; фактори впливу на вибір покупця