СУТНІСТЬ ФІСКАЛЬНОГО СЕРЕДОВИЩА СТИМУЛЮВАННЯ ПІДПРИЄМНИЦТВА НА РІЗНИХ РІВНЯХ УПРАВЛІННЯ: КОНЦЕПТУАЛІЗАЦІЯ ПОНЯТЬ - Мединська Тетяна Володимирівна (Львівський торговельно-економічний університет, 2024)
У статті досліджується сутність фіскального середовища стимулювання підприємництва на когерентному поєднанні низки домінантних ознак, зокрема просторова та часова оцінка, структурно-інституційна характеристика, рівень управління (національний, регіональний, локальний), узгодженість та взаємодія між структурними компонентами на вході та виході системи та ін. Розуміння сутності фіскального середовища стимулювання підприємництва розглядається на різних рівнях управління: національному, регіональному і локальному. Нами виокремлено характерні основні ознаки фіскального середовища, такі як: складність фіскального середовища, часова оцінка, взаємообумовленість чинників формування фіскального середовища, змінність та оптимальність фіскального середовища. Узагальнюючи погляди вчених щодо трактування сутності поняття “фіскальне середовище”, ми окреслили характерні особливості фіскального середовища. Вважаємо, що одним із основних завдань формування фіскального середовища на регіональному і локальному рівнях є формування сприятливих умов для стимулювання підприємницької активності за рахунок обґрунтованих інституційних умов нарощення податкового потенціалу, який реалізується не лише через обґрунтованість системи адміністрування місцевих податків і зборів, а й через оптимальність податкового навантаження в світлі задоволення бюджетних потреб місцевого розвитку в майбутньому. З погляду теоретичного обґрунтування, методології формування та ефективного управління розвитком фіскального середовища ми здійснили уточнення споріднених категорій на основі запропонованої структурно-змістової ієрархії цих понять за принципом зростання ступеня охоплення економічних відносин: фіскальний механізм, фіскальна система, фіскальна політика, фіскальний простір. Запропоновано розглядати фіскальне середовище як поняття, що описує загальну сукупність умов формування та реалізації фіскальної політики, які включають усі чинники впливу на державні фінанси, враховує економічний і політичний контекст, правове регулювання, макроекономічні індикатори, а також охоплює всі процеси, пов’язані з адмініструванням бюджетних доходів і витрат.
THE ESSENCE OF THE FISCAL ENVIRONMENT FOR PROMOTING ENTREPRENEURSHIP AT DIFFERENT LEVELS OF MANAGEMENT: CONCEPTUALIZATION OF NOTIONS
Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Економічні науки. №79, 2024. С. 150-159
Keywords: фіскальне середовище; стимулювання підприємництва; фіскальний потенціал; фіскальна політика; податкове навантаження; фіскальна система; фіскальний простір регіону