Аспекти формування якості та проведення експертизи м’яса птиці, що перевозиться через митний кордон України - Цюпка Назар Олегович (Львівський торговельно-економічний університет, 2026)
У кваліфікаційній науковій праці здійснено комплексне дослідження чинників, що формують якість м’яса птиці, та науково обґрунтовано рекомендації щодо вдосконалення процедур митної експертизи при його переміщенні через кордон України. У першому розділі досліджено теоретико-методологічні засади функціонування ринку м’яса птиці в Україні та світі. Висвітлено біологічну цінність продукції, систематизовано класифікаційні ознаки згідно з УКТ ЗЕД та проаналізовано нормативно-правове регулювання експортно-імпортних операцій у секторі птахівництва. У другому розділі охарактеризовано об’єкти дослідження та обґрунтовано методологічний апарат оцінювання якості м’яса птиці при митному оформленні. Описано вимоги до маркування та пакування згідно з міжнародними стандартами, а також деталізовано методологію відбору проб для проведення лабораторних досліджень у митних цілях. У третьому розділі представлено результати аналізу особливостей проведення митної експертизи та ідентифікації продукції. Розкрито типові ризики фальсифікації м'яса птиці та методи їх виявлення, визначено роль ветеринарно-санітарної експертизи як обов’язкового етапу при перетині кордону. Окрему увагу приділено експертному аналізу супровідної документації та сертифікатів походження/відповідності як інструментів підтвердження якості та безпечності вантажу.
Aspects of quality formation and examination of poultry meat transported across the customs border of Ukraine
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти ступеня “магістр” за освітньо професійною програмою “Товарознавство та експертиза в митній справі” зі спеціальності 076 Підприємництво та торгівля. – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2026.
Keywords: м’ясо птиці; митна експертиза; показники якості; УКТ ЗЕД; ідентифікація; фальсифікація; ветеринарно-санітарний контроль; сертифікат походження; митне оформлення; експорт/імпорт