Дослідження показників якості ікри осетрових риб та порядок проведення її митного оформлення в режимі експорту - Кузьмич Юрій Русланович (Львівський торговельно-економічний університет, 2026)
У кваліфікаційній науковій праці здійснено комплексне дослідження товарознавчих характеристик ікри осетрових риб та науково обґрунтовано алгоритм її митного регулювання при вивезенні з митної території України. У першому розділі досліджено теоретико-методологічні засади функціонування ринку осетрової продукції. Висвітлено науково-технологічні аспекти сучасного виробництва, систематизовано класифікаційні ознаки ікорних товарів та ідентифіковано ключові параметри протидії фальсифікації в умовах домінування аквакультурного імпорту. У другому розділі охарактеризовано об’єкти дослідження та обґрунтовано методологічний апарат оцінювання якості. Описано процедуру формування репрезентативної вибірки та підготовки зразків до лабораторного аналізу. У третьому розділі представлено результати експериментальних досліджень. На основі порівняльного аналізу органолептичних та фізико-хімічних показників визначено рівень якості та безпечності ікри, що представлена у роздрібній торговельній мережі. Окрему увагу приділено вивченню стабільності якісних параметрів залежно від видів пакування та термічних режимів зберігання. У четвертому розділі розкрито організаційно-правові особливості митного оформлення ікри в режимі експорту. Деталізовано специфіку застосування норм Конвенції CITES та міжнародних стандартів маркування експортних партій. Запропоновано стратегічні напрями оптимізації митного контролю та вдосконалення документального супроводження зовнішньоекономічних операцій.
Investigation of quality indicators of sturgeon caviar and the procedure for its customs clearance in the export mode
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти ступеня “магістр” за освітньо професійною програмою “Товарознавство та експертиза в митній справі” зі спеціальності 076 Підприємництво та торгівля. – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2026.
Keywords: ікра осетрових риб; товарознавча експертиза; показники якості; безпечність продукції; митне оформлення; експорт; Конвенція CITES; ідентифікація; аквакультура; митний контроль