Міграційні втрати та державна політика збереження інтелектуально-кадрового потенціалу молоді (на прикладі Львівської області) - Лупак Р. Л.; Васильців Т. Г. (ВД «Гельветика», 2025)
У дослідженні встановлено, що через високу міграційну активність молоді та зростання структурних диспропорцій і дисбалансів на регіональному ринку праці Львівської області спостерігаються такі загрозливі тенденції: зростання прагнення серед молодого населення до виїзду за кордон із подальшим довготривалим проживанням та облаштуванням постійного життя; ускладнення пошуку роботи та підвищення рівня безробіття серед молоді; поширення позитивного ставлення до можливості працевлаштування за кордоном; посилення інтересу молоді до здобуття освіти за межами країни, зокрема через невідповідність рівня та якості місцевої освіти; низький рівень намірів щодо повернення до регіону після виїзду за кордон; недостатнє використання можливостей освітньої імміграції для розвитку регіону; зростання навантаження на соціальну систему регіону через розміщення внутрішньо переміщених осіб, у тому числі молоді. До ключових напрямів державної політики щодо збереження інтелектуально-кадрового потенціалу молоді для підтримки регіональної економіки віднесено: вдосконалення інституційної основи реалізації молодіжної політики, спрямованої на підвищення якості життя молоді та зниження її міграційних настроїв; посилення соціального захисту молоді в поєднанні з удосконаленням регіональної політики зайнятості; сприяння особистісному та професійному розвитку молоді, а також розширення її участі в освітньо-наукових ініціативах регіону; оновлення освітніх програм місцевих закладів відповідно до потреб ринку праці; зміцнення співпраці з молоддю, яка перебуває за кордоном, та створення стимулів для її повернення; розвиток молодіжного середовища, що мотивує активну участь у соціально-економічному розвитку регіону.
Migration losses and state policy to preserve the intellectual and human resource potential of youth (using the example of the Lviv region)
Праці Наукового товариства ім. Шевченка. Том LXXVIII. Економічний збірник. - Том 5. - 2025
Keywords: міграція; міграційні втрати; молодь; регіон; ринок праці; інтелектуально-кадровий потенціал; державна політика; регіональна економіка; Львівська область