Управління інноваційним розвитком в менеджменті організації - Оліярник Віталій Миколайович (Львівський торговельно-економічний університет, 2024)
На підставі узагальнення теоретичних підходів науковців до визначення поняття інноваційної діяльності виявлено, що інноваційна діяльність підприємств пов’язана з перетворенням наукових розробок та винаходів у створення нового продукту чи технологічного процесу, які впроваджуються у виробничий процес або новий підхід до надання послуг. Аналіз управління інноваційною діяльністю ПП "Електротехніка XXI" засвідчив чітко сформовану лінійно-функціональну організаційну структуру управління, здатну забезпечувати якісний інноваційний менеджмент. Однак виявлено проблеми управління оборотним капіталом та фінансовою стійкістю. Інноваційний потенціал низький, потребує управлінських зусиль для виправлення ситуації. Організаційні можливості підприємства до ефективної інноваційної діяльності достатні, виявлено високий рівень психологічної готовності працівників до нововведень. Розроблені цілі, спрямовані на реалізацію інноваційної політики, доводяться до відома всіх інтелектуальних працівників, підтримуються можливості для творчої праці з метою більшого розкриття потенціалу працівників. Однак, системи заохочення до раціоналізаторських пропозицій не розроблено. Використовується модель управління якістю. Питання управління ризиками інноваційного менеджменту розглядають на підприємстві з позицій технологічної та економічної безпеки. Стратегію інноваційної діяльності ПП "Електротехніка XXI" рекомендовано орієнтувати на розширення виробництва, реконструкції та поліпшення фінансового стану. Інвестування коштів запропоновано здійснювати за напрямками якісних та функціональних інновацій. Надано рекомендації щодо вибору стратегії просування інноваційної продукції на ринку на основі оцінки інноваційного потенціалу за кожним напрямом його впливу на результати діяльності і конкурентні переваги. Розроблено рекомендації з управління проєктом оновлення програмного забезпечення підприємства для покращення рівня інформаційних комунікацій. Надано пропозиції з удосконалення діагностичного аналізу інноваційної діяльності. Запропоновано більше уваги приділити кадровому забезпеченню інноваційної діяльності підприємства. Запропоновано модель планування інноваційного розвитку, орієнтована на створення позитивного іміджу в суспільстві.
Management of innovative development in the management of the organization
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за освітньо-професійною програмою «Менеджмент» спеціальності 073 «Менеджмент». – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2024.
Keywords: інноваційний менеджмент; інноваційна діяльність; інноваційний проєкт; мотивація; стратегічне управління; електроенергетика