АНАЛІЗ КРЕДИТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НЕБАНКІВСЬКИХ ФІНАНСОВИХ УСТАНОВ - Черкасова Світлана Василівна, Медвідь Любов Гнатівна, Міценко Наталія Григорівна (Видавничий дім "Гельветика", 2022)
У статті розглянута розглянута діяльність таких небанківських кредитних установ в Україні як кредитні спілки, ломбарди та фінансові компанії. Наголошено, що призначення кредитної діяльності для цих установ є неоднаковим. Кредитні спілки є неприбутковими фінансовими установами. Кредитна діяльність цих установ спрямована на видачу дешевих кредитів своїм учасникам. Ломбарди та фінансові компанії, навпаки, націлені на отримання високого доходу від кредитної діяльності. Незважаючи на високі процентні ставки, кредитна ді- яльність фінансових компаній і ломбардів розвивається в країні дуже активно. Кредитні продукти цих установ є короткостроковими, дорогими та більш простими для отримання у порівнянні з банківськими кредитами. За- хист майнових прав одержувачів таких кредитів в Україні є недостатнім. Зазначено, що посилення вимог ре- гулятора до діяльності небанківських кредитних установ привело до очищення вітчизняного ринку кредитних послуг від неактивних учасників. Наголошено, що подальший розвиток кредитної діяльності в небанківському фінансовому секторі вимагає удосконалення його державного регулювання. Необхідним є більш надійний за- хист позичальників коштів з боку держави та підвищення їх фінансової грамотності.
ANALYSIS OF CREDIT ACTIVITY OF NON-BANKING FINANCIAL INSTITUTIONS
Економіка та суспільство. 2022. Вип. 36.
Keywords: кредитні спілки; ломбарди; фінансові компанії; кредити; кредитні продукти; кредитна діяльність