СИНЕРГІЯ ГАЛУЗЕВОГО ТА РЕГІОНАЛЬНОГО ПІДХОДІВ У КОНТЕКСТІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ - Франів Ігор Андрійович; Полякова Юля Володимирівна (Видавничий дім «Гельветика», 2025)
У статті розкрито теоретичні та прикладні засади комплексного галузево-регіонального підходу до розміщення підприємств в умовах цифрової трансформації та воєнних викликів. Обґрунтовано необхідність поєднання галузевих і територіальних принципів для забезпечення ефективності та просторової збалансованості розвитку економіки. Показано, що війна в Україні суттєво трансформувала структуру продуктивних сил, активізувала процеси релокації підприємств, сприяла формуванню нових промислових центрів і зумовила потребу у безпеково орієнтованому плануванні. Доведено, що цифрові технології – GIS-аналіз, big data, цифрові двійники регіонів - формують нову методологію просторового управління, яка інтегрує економічні, екологічні та соціальні критерії. Визначено стратегічне значення галузево-регіонального підходу для післявоєнного відновлення, модернізації промисловості та формування стійкої економічної географії України.
SYNERGY OF SECTORAL AND REGIONAL APPROACHES IN THE CONTEXT OF SUSTAINABLE ENTERPRISE DEVELOPMENT
Економіка та суспільство. – 2025. - №80.
Keywords: розміщення підприємств; галузево-регіональний підхід; регіональна економіка; цифро- візація; просторовий розвиток; релокація; реінжиніринг; стійкість; відновлення економіки; інноваційне підпри- ємництво.