Договір ренти як один із видів договорів про передання майна у власність - Чабан Олена Михайлівна (Видавничий дім «Гельветика», 2022)
У статті аналізується юридична характеристика договору ренти, види договору ренти та забезпечення виплати ренти. За правовою метою визначені групи договорів, що містяться у Цивільному кодексі України. Договори про передання майна у власність поділяються на певні види. Доведено, що договір ренти є самостійним видом договору і входить до групи договорів про передання майна у власність. Підтримується поширена у науковій літературі думка про можливість закріплення консенсуальної моделі договору ренти, що пов’язано, з тим що за реальним договором момент передання майна платникові ренти не породжує у останнього права власності. Платник ренти може володіти, користуватися та розпоряджатися майном, що передане під виплату ренти, з моменту нотаріального посвідчення договору. Після передання майна одержувач ренти не несе за договором ніяких обов’язків, а має лише права. За юридичною характеристикою договір ренти є одностороннім правочином. Якщо ж договір ренти закріпити як консенсуальний правочин, тоді він буде двостороннім. Відплатність договору ренти обумовлена тим, одержувач ренти отримує від платника ренти платежі у формі грошей або товару, виконання робіт чи надання послуг взамін на передання майна у власність. Залежно від строку виплати ренти договір ренти поділяється на договір безстрокової ренти (довічної ренти) та договір строкової ренти. За наявністю чи відсутності одноразового платежу (ціни) за передання майна у власність платника ренти договір ренти поділяється на договір під виплату ренти за плату та договір під виплату ренти безоплатно. У статті проаналізовані відповідні види забезпечення виплати ренти, які є гарантією прав та інтересів одержувача ренти. Це є право застави на нерухоме майно, яке передане під виплату ренти, можливість відчуження майна за згодою одержувача ренти, укладення договору страхування ризику невиконання платником ренти своїх обов’язків за договором ренти та встановлення процентів у разі прострочення виплати ренти платником ренти.
RENT AGREEMENT AS ONE OF THE TYPES OF PROPERTY TRANSFER AGREEMENTS
Юридичний науковий електронний журнал. - 2022. - № 8.
Keywords: договір ренти; рента; безстрокова рента; строкова рента; договір під виплату ренти за плату; договір під виплату ренти безоплатно