ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ МІГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ В УКРАЇНІ: КОНЦЕПТУАЛЬНО-ПРИКЛАДНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ - Свидрук Ірена Ігорівна; Коцупей Володимир Михайлович (Гельветика, 2021)
Стаття присвячена аспектам формування та реалізації державної політики регулювання міграційних процесів в Україні. Висвітлено актуальність державної політики в цій сфері. Показано, що високі та зростаючі обсяги міграційних процесів в Україні загрожують сталому розвитку національної економіки. Вони призводять до вимивання інтелектуально-кадрового ресурсу функціонування економіки та регіонів України. Констатовано, що попри зростання обсягів погіршується й структура міграції. В міграційних процесах, зокрема зовнішніх, все більшу частку займає молодь, високоосвічені та кваліфіковані працівники, вузькоспеціалізовані фахівці. Для України все більшого поширення набуває також й зовнішня міграція бізнесу та інтелектуальної власності. Виявлено недоліки державного регулювання міграційних процесів в Україні. Визначено інструменти забезпечення зростання ефективності регулювання міграції в Україні.
STATE REGULATION OF MIGRATION PROCESSES IN UKRAINE: CONCEPTUAL AND APPLIED CHARACTERISTICS
Економіка та суспільство. №30. 2021.
Keywords: міграційні процеси; державна політика; державне регулювання; розвиток національної економіки; трудові ресурси