Формування асортименту міцних алкогольних напоїв та порядок нарахування митних платежів під час експортно-імпортних операцій - Топольницький Віталій Іванович (Львівський торговельно-економічний університет, 2026)
Робота присвячена комплексному дослідженню ринку міцних алкогольних напоїв, аналізу формування їх асортименту та особливостям митного регулювання зовнішньоекономічних операцій. У першому розділі проаналізовано глобальні тренди ринку алкоголю, вплив воєнного стану на споживчі переваги в Україні та науково-технологічні основи виробництва дистилятів. Другий розділ містить результати дослідження асортиментної політики на прикладі ТОВ “Сільпо-Фуд”, а також дегустаційне та кваліметричне оцінювання якості віскі та бурбону. Третій розділ розкриває методологічні засади митного оформлення, гармонізацію класифікації та оподаткування алкогольної продукції відповідно до стандартів ЄС. Розроблено алгоритм нарахування митних платежів при імпорті та запропоновано заходи щодо підвищення ефективності контролю за обігом алкогольної продукції в Україні.
Formation of the Assortment of Strong Alcoholic Beverages and the Procedure for Calculating Customs Duties During Export-Import Operations
Кваліфікаційна робота на здобуття ступеня магістра за спеціальністю 076 “Підприємництво та торгівля”, ОПП “Товарознавство та експертиза в митній справі”. – Львівський торговельно-економічний університет, 2026.
Keywords: міцні алкогольні напої; асортимент; дистиляти; віскі; бурбон; митне оформлення; акцизний податок; митні платежі; кваліметрична оцінка; ідентифікація; ЗЕД; гармонізація законодавства