ДІДЖИТАЛІЗАЦІЯ ВИЩОЇ ОСВІТИ: ПРІОРИТЕТИ, ВИКЛИКИ, ЗАВДАННЯ - Котуха Олександр Степанович; Фонарюк Олена Юріївна; Коцан-Олинець Юлія Ярославівна (НАУКОВО-ОСВІТНІЙ ІННОВАЦІЙНИЙ ЦЕНТР СУСПІЛЬНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ, 2022)
У статті досліджено процес діджиталізації вищої освіти, узагальнено основні пріоритети у цій сфері та окреслено завдання. Наголошено, що діджиталізація стає невід’ємним елементом розвитку всіх сфер життя суспільства, у тому числі системи освіти. Розвиток цифрового вищого навчального закладу обов’язково має супроводжуватись моніторингом потреб сучасного ринку, впровадженням та актуалізацією освітніх про-грам усіх рівнів відповідно до ключових компетенцій діджиталізації, забезпечення їх наступності. Діджиталізація суспільства має соціокультурну основу. Поява Інтернету і мобільних пристроїв, можливість постійної комунікації членів суспільства один з одним визначають розвиток діджиталізації суспільства загалом. Діджиталізація також виступає складовою частиною сучасного антропологічного простору. Метою даного до-слідження є аналіз тенденцій розвитку діджиталізації у сучасному вищому навчальному закладі, перспективи їхньої взаємодії, взаємовпливу. У статті застосовано діалектичний метод, інструментальний та функціональний підходи. Авторами зроблено висновок, що в Україні, згідно з сучасними потребами, запитами та інтересами населення, йде якісний процес розвитку цифровізації та діджиталізації вищої освіти. Результати дослідження сконцентровані в таких узагальненнях та висновках: обґрунтовано, що цифрові технології – унікальний механізм для різнобічного розвитку сучасного вищого навчального закладу. Наразі створено можливість швидкого обміну досвідом та знаннями, адаптації онлайн-навчання, розвитку цифрових бібліотек та цифрових кампусів, розширюється коло суб’єктів, які отримують унікальну інформацію, яка раніше була доступна лише для вузького кола експертів та вчених. Завдяки цифровим технологіям ми з упевненістю можемо говорити про глобалізацію наукового світу та активний розвиток академічної мобільності.
DIGITALIZATION OF HIGHER EDUCATION: PRIORITIES, CHALLENGES, TASKS
Проблеми сучасних трансформацій. Серія: право, публічне управління та адміністрування. №6. 2022
Keywords: діджиталізація; цифрові технології; вища освіта; наука; антропологічний простір; студент; викладач