Розробка технології виробництва сирного продукту «Десерт» з різними наповнювачами - Ягело Микола Степанович (Львівський торговельно-економічний університет, 2023)
Для збереження здоров'я людини продукти харчування мають забезпечити покращення обміну речовин та підвищення опірності організму. У зв'язку з цим актуальним є створення спеціалізованих продуктів збалансованого складу, які мають лікувально-профілактичну дію. Це може бути реалізовано за рахунок багатокомпонентності, зокрема шляхом комбінування сировини тваринного та рослинного походження. Додаткове збагачення молочних продуктів добавками рослинного походження в даний час набуває все більшого розвитку. Тому темою кваліфікаційної роботи було вибрано: "Розробка технології виробництва сирного продукту «Десерт» з різними наповнювачами". Кваліфікаційна робота складається з трьох розділів, що містять 79 сторінок 18 таблиць 19 рисунків, Висновок. Список використаної літератури 19 джерел. Додатки. Мета роботи полягала в порівняльній характеристиці виробництва продукту сирного «Десерт» з різними наповнювачами. У зв'язку з цим було поставлено і вирішено такі завдання: 1. Вивчені якісні та кількісні показники молока, 2. Ознайомлено з вимогами до сировини, що йде на виробництво продукту сирного «Десерт». 3. Розглянули технологію виробництва сирного продукту «Десерт». 4. Провели оцінку якісних показників сирного продукту «Десерт». 5. Розрахували економічну ефективність продукту сирного «Десерт» з різними наповнювачами для підприємства. За існуючими класифікаційними ознаками, розроблений сирний продукт відноситься до аналогів м’яких сичужних сирів, за органолептичними ознаками наближений до таких м’яких сирів як адигейський та звенигородський, за технологічним процесом виготовлення – до бринзи. В основу розробленої технології покладено технологічну схему, функціонування якої призводить до отримання сирного продукту на основі сухого знежиреного молока з додаванням борошна арахісового. Крім того, для підвищення вмісту поліненасичених жирних кислот та надання пластичної консистенції готовому виробу, в рецептуру була введена олія рослинна рафінована, дезодорована.
Development of technology for the production of "Dessert" cheese product with various fillers
Кваліфікаційна робота на здобуття першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за освітньо-професійною програмою “Харчові технології” зі спеціальності 181 “Харчові технології”. – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2023.
Keywords: технологія; сирний продукт; сировина; молокодобавки; борошно арахісове