Розробка та реалізація ігор з допомогою бібліотеки Pygame на прикладі Snake game - Гринчак Владислав Орестович (Львівський торговельно-економічний університет, 2025)
Актуальність теми. Сучасна індустрія розробки комп’ютерних ігор демонструє стрімке зростання та є важливою складовою не лише розваг, а й освітнього та культурного середовищ. Простота входження у розробку ігор завдяки бібліотекам високого рівня, таким як Pygame, дає змогу швидко реалізовувати інтерактивні проєкти, особливо для початківців і студентів. Одним з класичних прикладів навчального проєкту є гра Snake, реалізація якої дозволяє вивчити основи програмування, роботи з графікою, подіями та логікою гри. Отже, тема дипломної роботи є актуальною в контексті популяризації програмування та розробки ігор засобами Python. Об'єктом дослідження є процес створення комп’ютерних ігор із застосуванням мови Python та бібліотеки Pygame. Метою роботи є розробка повноцінної 2D-гри Snake з використанням бібліотеки Pygame, аналіз особливостей архітектури такої гри та оцінка ефективності використання Pygame для навчання та реалізації простих ігрових проєктів. У роботі застосовано методи аналізу та синтезу інформаційних технологій, а також експериментальний підхід до реалізації функціоналу гри з поетапною перевіркою працездатності. Дипломна робота складається зі вступу, трьох розділів та висновків. У першому розділі проаналізовано існуючі платформи та технології для розробки 2D-ігор, зокрема бібліотеку Pygame, її функціонал, переваги та недоліки. У другому розділі представлено проектування гри: визначено функціональні вимоги, описано архітектуру системи, розроблено структуру модулів та інтерфейс гри. У третьому розділі реалізовано гру Snake з використанням Pygame, описано ключові модулі, механіку гри, елементи графіки та обробку подій. У висновках підсумовано результати дослідження, наведено рекомендації щодо подальшого розвитку гри та використання Pygame у навчальному процесі.
Development and implementation of games using the Pygame library based on the example of Snake game
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти ступеня "бакалавр" за освітньо-професійною програмою "Комп'ютерні науки" зі спеціальності 122 "Комп'ютерні науки". – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2025.
Keywords: Python; Pygame; гра Snake; розробка ігор; програмування; графіка; інтерфейс