ДОСВІД СТВОРЕННЯ БАЗИ ТЕСТІВ ДЛЯ ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ ЗДОБУВАЧІВ З ОСВІТНІХ КОМПОНЕНТ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ - Басій Наталія Федорівна; Гліненко Лариса Костянтинівна; Дайновський Юрій Анатолійович; Яхвак Дмитро Миронович (Львівський торговельно-економічний університет, 2025)
Констатується широка розповсюдженість методу тестування під час оцінювання підготовки здобувачів у закладах вищої освіти і необхідність дотримування низки правил під час розроблення відповідних тестових завдань. Наголошується на важливості створення якісної бази тестів для перевірки знань майбутніх фахівців у зв’язку з впровадженням із 2023 року єдиного фахового вступного випробування для здобувачів освітнього ступеня магістра з багатьох спеціальностей. Показані окремі недоліки програми цього випробування і можливості усунення негативних наслідків шляхом коректного формулювання тестових завдань. Зроблена спроба на основі власного досвіду і результатів опитування експертів, які брали участь у розробці цих тестових завдань, підсумувати досвід створення тестів на прикладі тестів із маркетингу і дати рекомендації стосовно подальшої роботи у цьому напрямку. Розглянуто універсальні вимоги до розробки тестових завдань. Констатовано, що переважна більшість відомих тестів не відповідають принаймні окремим із цих вимог, проте це не заперечує можливість їх ефективного застосування при поточному і навіть семестровому контролі знань здобувачів вищої освіти. Підкреслено, що у реальній практиці діяльності закладів вищої освіти прагнути до більшої відповідності тестових завдань цим вимогам доцільно, перш за все при тестуванні абітурієнтів і випускників закладів під час підсумкової атестації. Показано обмежені можливості застосування теорії таксономії Бенджаміна Блума під час тестування. Підкреслено роль процедури розробки тестів для уточнення окремих положень у навчальному матеріалі. Наведено результати опитування експертів, які були відібрані для створення тестових завдань для вступу у магістратуру, щодо їх вражень від взаємодії з іншими експертами і процедури експертизи. Проаналізовано особливості складу і підходів експертів, виявлені окремі недоліки в їх роботі і способи усунення цих недоліків за рахунок спеціальних методів організації групової діяльності.
EXPERIENCE OF CREATING A TEST DATABASE FOR ASSESSING THE KNOWLEDGE OF STUDENTS IN THE EDUCATIONAL COMPONENTS OF PROFESSIONAL TRAINING
Вісник ЛТЕУ. Економічні науки. - Випуск 83. - 2025.
Keywords: тестові завдання; вимоги до тестів; вступні випробування; маркетинг