МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСУ ВИЗНАЧЕННЯ ВАРТОСТІ СУБ’ЄКТА БІЗНЕСУ - Сороківський Василь Михайлович; Бурдик Олена Юріївна; Папка Олег Степанович (Видавництво Львівського торговельно-економічного університету, 2024)
В сучасних реаліях економіки України діяльність суб’єктів бізнесу супроводжується різного роду ризиками. Це може призвести до неотримання прибутку, втрати грошових коштів або навіть до збитку. У зв’язку з цим виникає потреба у прогнозуванні таких показників діяльності суб’єктів бізнесу, які покладено в основу вибору ефективних методів зниження рівня фінансового ризику. Володіння такою інформацією дозволить суб’єкту бізнесу вчасно вжити заходів, щоб покращити його фінансовий стан та запобігти банкрутству. Тому, щоб уникнути цього, актуальним завданням є визначення ринкової вартості суб’єкта бізнесу на даний момент, а також прогнозування величини на наступний період. Для цього використовують прогнозні значення чистого фінансового результату (збитку) та вартості чистих активів, що отримується як методами аналітичного, так і механічного вирівнювання (метод ковзної середньої). При прогнозуванні за допомогою рядів динаміки слід більше уваги приділяти кінцевим значенням рядів. Саме це досягається, застосовуючи метод ковзної середньої. Оскільки використання точкових прогнозів не позбавлене недоліків, то для отримання більш точних результатів у практичних застосуваннях поряд із точковою оцінкою слід вказати ще й інтервальну для наперед заданого рівня значущості, що те саме побудувати довірчий інтервал для індивідуальних значень прогнозу. Зокрема, нами побудовано довірчі інтервали як для вартості чистих активів, так і для чистого фінансового результату (збитку), використовуючи метод середніх (середній абсолютний приріст). Враховуючи значення як точкових прогнозів, так і значення меж довірчого інтервалу для прогнозних значень вартості чистих активів та чистого фінансового результату, розраховано дев’ять значень вартості суб’єкта бізнесу і вказано межі, в яких вони знаходяться.
SIMULATION OF THE PROCESS OF DETERMINING THE VALUE OF A BUSINESS ENTITY
Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Економічні науки. - № 79. - 2024
Keywords: суб’єкт бізнесу; ринкова вартість суб’єкта бізнесу; банкрутство; прогнозні значення; чистий фінансовий результат; вартість чистих активів; стратегія розвитку підприємства; точкові прогнози; інтервальне оцінювання