МЕХАНІЗМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ СТРАХОВОГО РИНКУ УКРАЇНИ - Копилюк Оксана Іванівна, Музичка Олександра Миронівна, Гап’як Сергій Степанович (Науково-дослідний центр індустріальних проблем розвитку НАН України (Харків), 2022)
Мета статті полягає в обґрунтуванні суті та складових механізму забезпечення безпеки страхового ринку з конкретизацією форм, методів, важелів та інструментів. Доведено, що безпека страхового ринку – це динамічна характеристика стану та ресурсної спроможності функціонуючих суб’єктів забезпечити страховий захист в умовах ідентифікації потенційних і реальних ризиків, загроз і небезпек та здатності формувати інвестиційний потенціал для фінансування економічного зростання країни за рахунок розміщення резервів. Відзначено, що механізм забезпечення безпеки страхового ринку включає сукупність форм, методів, важелів, інструментів, нормативно-правового, інформаційного забезпечення та дозволить оцінити його стан в умовах дії реальних і потенційних ризиків, загроз і небезпек у поточному та стратегічному вимірах. Як складову механізму запропоновано послідовність таких етапів забезпечення безпеки страхового ринку України: аналіз і оцінка основних показників функціонування страхового ринку; ідентифікація ризиків, загроз і небезпек страхового ринку; комплексна оцінка рівня безпеки страхового ринку; оцінювання впливу безпеки страхового ринку на фінансову безпеку держави; моніторинг рівня безпеки страхового ринку; стратегування безпеки страхового ринку. Перспективами подальших досліджень у даному напрямі є розробка методичних рекомендацій щодо оцінювання рівня безпеки страхового ринку та обґрунтування стратегій його розвитку на засадах безпеки й адаптації до вимог ЄС. Особливим напрямом поглиблення даної проблематики є дослідження ризиків функціонування страхового ринку, методів їх кількісної та якісної оцінки впливу на рівень безпеки з урахуванням специфіки як страхування, так і перестрахування
THE MECHANISM FOR ENSURING THE SECURITY OF THE INSURANCE MARKET OF UKRAINE
Бізнес Інформ. 2022. №1. C. 345–350.
Keywords: механізм безпеки; страховий ринок; загрози; небезпеки; ризики