МЕТОДИ ОБЛІКУ ВИТРАТ І КАЛЬКУЛЮВАННЯ СОБІВАРТОСТІ ПРОДУКЦІЇ ТА НАПРЯМИ ЇХ УДОСКОНАЛЕННЯ - Вергун Віра Степанівна, Цвек Олена Володимирівна, Воронко Роман Михайлович (ВИДАВНИЦТВО ЛЬВІВСЬКОГО ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ, 2022)
Обґрунтовано доцільність раціонального підходу до вибору методів обліку витрат і калькулю-вання собівартості продукції для забезпечення ефективного управління витратами підприємства. Собівартість продукції розглянуто як важливий показник ефективності виробництва та інструмент досяг-нення основної мети діяльності підприємства. Визначено рівні регулювання собівартості продукції. Розкрито основні елементи облікової політики щодо обліку витрат та важливість прийняття зважених рішень з вибору методів обліку витрат під час її формування. Розглянуто ознаки класифікації собівартості продукції та визначення окремих її видів. Досліджено погляди різних науковців щодо трактування змісту і призначення ме-тодів обліку витрат та методів калькулювання собівартості продукції, їхніх відмінностей та взаємозв’язків. Зроблено висновок, що методи обліку витрат і методи калькулювання є взаємопов’язаними обліковими кате-горіями, які використовують власні інструменти і прийоми для збору й узагальнення даних про витрати для потреб управління, розрахунку фактичної собівартості продукції та контролю за процесом її формування. Розкрито сутність і мету калькулювання собівартості продукції. Визначено основні принципи побудови каль-кулювання собівартості. Розглянуто характеристику основних статей калькулювання собівартості продукції залежно від особливостей технологічного процесу виготовлення продукції та витрат, які його супровод-жують. Встановлено об’єкти калькулювання відносно технологій і виду продукції. Розглянуто основні кла-сифікаційні ознаки поділу методів калькулювання собівартості продукції. Наведено характеристику основних методів калькулювання та можливості застосування методів позамовного і попроцесного калькулювання. Виділено фактори, що впливають на вибір методів калькулювання собівартості продукції на підприємстві. Аргументовано доцільність використання методу “величини покриття” в умовах ринкової економіки. Акцен-товано на перевагах та недоліках систем обліку витрат і калькулювання повної та неповної собівартості, визначено спільні та відмінні ознаки для обох систем обліку витрат і калькулювання собівартості. Розглянуто особливості і сферу застосування методу обліку та калькулювання на основі нормативних витрат. Визначено напрями подальших наукових досліджень, спрямованих на економічне обґрунтування вибору того чи іншого методу обліку витрат і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг).
METHODS OF COST ACCOUNTING AND CALCULATING PRODUCT COSTS AND DIRECTIONS FOR THEIR IMPROVEMENT
Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Економічні науки. № 69, 2022
Keywords: собівартість продукції; методи обліку витрат; методи калькулювання; калькулювання собівартості продукції; позамовне калькулювання; попроцесне калькулювання; метод загального калькулюван-ня; метод “величини покриття”; повна собівартість; неповна собівартість; нормативні витрати.