Трансформація маркетингової діяльності під тиском сучасних трендів та глобалізації: виклики та можливості для PR кампанії - Балук Надія Романівна (Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика, Futurity Research Publishing та ФОП Малець Василь Васильович,ФОП Кошовий Богдан-Петро Олегович, 2025)
Метою статті є обґрунтування сутнісних характеристик процесу трансформації маркетингової діяльності під тиском сучасних трендів та глобалізації, а також визначення ключових викликів і можливостей для PR-кампаній у цьому контексті. Об’єктом дослідження виступають сучасні маркетингові комунікації, що швидко змінюються під впливом цифровізації та глобальних процесів. У статті визначено основні чинники, що спонукають трансформацію маркетингової діяльності під впливом сучасних трендів та глобалізації, доведено важливість застосування цілісного підходу до PR-кампаній у динамічному ринковому середовищі. Встановлено, що диджиталізація бізнес-процесів та використання великих даних є визначальними для успішної взаємодії з цільовою аудиторією та побудови довгострокової лояльності. Також у публікації охарактеризовано ключові виклики, які постають перед PR-фахівцями: посилення інформаційного шуму,миттєве поширення негативу через соціальні мережі, необхідність постійного моніторингу репутації та забезпечення балансу між глобальною і локальною специфікою комунікацій. Визначено чотири головні виклики для PR-кампаній: високий рівень конкуренції за увагу, швидкість поширення негативу,цілодобовий моніторинг та потреба крос-культурної компетентності. Окрім того, у статті розглянуто чотири ключові глобалізаційні тенденції, що впливають на маркетингову діяльність: розширення світового ринку через e-commerce, уніфікація споживчих смаків, посилення впливу міжнародних корпорацій та прискорена циркуляція інформації. Таким чином, дослідження узагальнює як нові можливості, так і ризики для сучасних брендів та організацій у побудові й впровадженні маркетингових та PR-стратегій. Запропоновані висновки допоможуть усвідомити актуальність і масштабність процесів трансформації, а також забезпечити ефективне планування діяльності в гіпердинамічному зовнішньому середовищі. Отримані результати мають практичну цінність для фахівців, які прагнуть забезпечувати конкурентоспроможність і сталий розвиток у нових ринкових умовах.
Transformation of marketing activities under the pressure of modern trendsand globalization: challenges and opportunities for PR campaigns
Актуальні питання економічних наук. - №10. - 2025.
Keywords: трансформація маркетингової діяльності; глобалізація; сучасні тренди; PR-кампанії; цифрові інструменти; бренд-комунікації; інформаційний шум; диджиталізація; конкуренція