Обліково-аналітичне забезпечення управління доходами і витратами підприємства - Шпік Василь Зіновійович (Львівський торговельно-економічний університет, 2024)
У роботі висвітлено суть доходів та витрат як об’єктів обліку й аналізу у контексті тенденцій розвитку малих підприємств Львівської області. Систематизовано підходи вітчизняних науковців до їх класифікацій. Досліджено рівні нормативного регулювання бухгалтерського обліку доходів і витрат та окреслено коло завдань, які необхідно вирішити у процесі формування облікової політики на підприємстві. Визначені елементи організаційного, методичного та технічного забезпечення облікової політики щодо доходів та витрат за процесом реалізації продукції, використання яких сприятиме підвищенню ефективності ведення як фінансового, так і управлінського обліку. Висвітлені питання документального оформлення операцій, пов’язаних із доходами і витратами досліджуваного підприємства та чинної методики їх обліку з використанням програми “BAS Бухгалтерія”. Розглянуто вітчизняну методику формування та оподаткування фінансових результатів діяльності. Запропоновано введення відповідних аналітичних рахунків стосовно результатів основної й іншої операційної діяльності. Здійснений аналіз динаміки доходів і витрат діяльності досліджуваного підприємства. Досліджені фактори, які спричинили зміну доходів і витрат та обґрунтовані заходи, спрямовані на підвищення ефективності діяльності підприємства.
Accounting and analytical support for the management of income and expenses of the enterprise
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти ступеня “магістр” за освітньо-професійною програмою “Облік і оподаткування” зі спеціальності 071 “Облік і оподаткування”. – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2024.
Keywords: облік; аналіз; доходи; витрати; фінансові результати; підприємство.