ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ ЕФЕКТИВНОЇ ДИВІДЕНДНОЇ ПОЛІТИКИ ВІТЧИЗНЯНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Власюк Наталія Іванівна, Івахів Віталій Андрійович (Львівський торговельно-економічний університет, 2024)
Дивідендна політика підприємства є важливим аспектом фінансового управління, яке визначає спосіб розподілу прибутку між акціонерами у вигляді дивідендів. Ця тема привертає увагу як науковців, так і практикуючих фахівців, оскільки вона має прямий вплив на фінансовий стан підприємства, його відносини з інвесторами і загальну стратегію управління. Дослідження, спрямовані на формування ефективної дивідендної політики, залишаються актуальними, оскільки невирішені окремі аспекти формування такої політики суб’єктів господарювання. У статті систематизовано та проаналізовано сучасні теоретичні та практичні аспекти дивідендної політики вітчизняних підприємств. Основний акцент робиться на вивчення взаємозв’язку фінансового результату діяльності підприємства та його дивідендної політики. Стаття узагальнює види та теорії дивідендної політики, розкриває основні принципи її формування у акціонерному товаристві, аналізує інструменти впливу на рішення щодо виплати дивідендів, а також визначає основні напрямки удосконалення цього процесу у контексті максимізації вартості підприємства та задоволення інтересів акціонерів. Крім цього, окреслюються чинники, що формують дивідендну політику акціонерних товариств. У статті проведене дослідження ефективності дивідендної політики ПрАТ «Київстар» за 2017-2021 рр. Використання кореляційно-регресійного аналізу показало, що залежність між показниками отриманого товариством чистого прибутку та сумою виплачених дивідендів є прямо пропорційною і доволі суттєвою (щільність зв’язку між показниками є високою). Оцінювання ефективності дивідендної політики є складним завданням, оскільки вона повинна враховувати різні потреби власників, кредиторів та менеджменту підприємства. Оптимальна дивідендна політика має мінімізувати конфлікти та враховувати загальні фінансові цілі компанії. У результаті виваженої та ефективної дивідендної політики досягається оптимальний розподіл ресурсів, що сприяє успішному функціонуванню підприємства та зростанню привабливості його акцій для інвесторів.
PROBLEMS OF DEVELOPING AN EFFECTIVE DIVIDEND POLICY OF DOMESTIC ENTERPRISES
Львівський торговельно-економічний університет. Підприємництво і торгівля. 2024. № 40. С.28-36.
Keywords: дивіденди; дивідендна політика; акціонери; акціонерне товариство; нероз-поділений прибуток; чистий прибуток; щільність зв’язку; кореляційно-регресійний аналіз.