СТРАТЕГІЧНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ БАНКІВСЬКИХ УСТАНОВ - Копилюк Оксана Іванівна (ТОВ «Центр учбової літератури», 2024)
Вступ. Банківська безпека як важлива складова фінансової та економічної безпеки на макро- і мікрорівнях перебуває у фокусі пріоритетних досліджень вітчизняних на закордонних учених. Діяльність банків України в умовах війни супроводжується новітніми ризиками, загрозами і небезпеками, які причинені тимчасовою окупацією частини територій, релокацією бізнесу, міграцією робочої сили, зростанням вимог до транспарентності банківського бізнесу й формування систем його безпеки. Основними викликами і загрозами у сфері інвестиційно-інноваційної безпеки для суб'єктів її забезпечення та банківської системи вважаємо: відсутність належних засад інвестування та реінвестування, скорочення обсягів прямих іноземних інвестицій й стратегічних пріоритетів розвитку економіки України та її регіонів з врахуванням інвестиційної привабливості, транскордонного аспекту взаємодії, інструментів, механізмів і програм фінансування, недостатню залученість банків в інноваційно-інвестиційні процеси забезпечення розвитку економіки. Мета. Метою дослідження є обґрунтування ролі і значення банків у активізації інноваційних процесів в економіці України і розробка стратегічних напрямів формування інвестиційної безпеки банків на засадах оцінювання дохідності, ризиків та небезпек. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження є: 1) нормативні та правові акти з питань формування фінансової безпеки банків та її інвестиційної складової; 2) наукові праці закордонних та вітчизняних учених, які стосуються інвестиційної безпеки банків та стратегій її формування, інтернет-ресурси, статистичні дані діяльності банківської системи України. В процесі проведення дослідження використовувалися загальнонаукові та конкретнонаукові методи: аналізу, синтезу, порівняння (при визначенні змісту та складових інвестиційної безпеки банків), абстрактно-логічні (при формулюванні стратегічних напрямів розвитку інвестиційної безпеки банків), індукції, дедукції, статистичні методи (при виявленні проблемних аспектів розвитку банківської системи України), графічні (для відображення основних наукових результатів), узагальнення (для формулювання висновків). Результати. У статті обґрунтовано основні засади формування інвестиційної безпеки банків та визначено стратегічні пріоритети її забезпечення. Відзначено, що інвестиційна діяльність банків пов'язана із розміщенням грошових коштів з позицій дохідності, ризиковості, безпечності. Рекомендовано враховувати в процесі розробки стратегії інвестиційної діяльності банків аспект фінансової інклюзії, яка передбачає: розширений доступ до фінансових послуг для тих категорій, юридичних і фізичних осіб, які раніше не мали можливості користуватися рахунками, депозитами, кредитами, послугами страхування тощо; 2) забезпечення фінансування потреб підприємницьких структур в контексті інноваційно-інвестиційного спрямування; 3) розвиток економіки на інноваційно-інвестиційних засадах з врахуванням повоєнної відбудови, пріоритетності, інфраструктурного значення та безпекоорієнтованих засад. Запропоновано напрями розробки інвестиційної стратегії банків в умовах війни з акцентуванням на: 1) диверсифікації банківських активів, формуванні оптимальних засад забезпечення прибутковості та безпеки вкладень в реальні й фінансові інвестиції; 2) перспективних інноваційних засадах розвитку підприємницьких структур та ролі банків у фінансовому забезпеченні інноваційної модернізації економіки України; 3) підвищенні ролі банків України у формуванні інноваційно-інвестиційного розвитку економіки, її повоєнній відбудові. Перспективи. В подальших наукових дослідженнях необхідно розробити методичний підхід до оцінювання рівня інвестиційної складової у системі фінансової безпеки банків, обґрунтувати вплив факторних детермінацій на її рівень з позицій визначення стимуляторів та дестимуляторів. Це дозволить оцінювати фінансову безпеку банків в розрізі різних складових, однією із яких визначена інвестиційна.
STRATEGIC ASPECTS OF THE FORMATION OF INVESTMENT SECURITY OF BANKING INSTITUTIONS
Міжнародний науковий журнал "Інтернаука". Серія: "Економічні науки". 2024. №5.
Keywords: інвестиційна безпека банків; фінансова безпека; ризики; загрози фінансовій безпеці; стратегія