СУТНІСТЬ ВНУТРІШНЬОГО КОНТРОЛЮ ТА ПИТАННЯ ЙОГО ОРГАНІЗАЦІЇ НА ПІДПРИЄМСТВАХ З ПРОКАТУ МАЙНА - Воронко Роман Михайлович, Марценюк Роман Анатолійович,Чік Марія Юріївна (Видавничий дім "Гельветика", 2024)
Розкрито змістовну сутність внутрішнього контролю, визначено його характерні особливості і призначення в системі управління підприємствами, які здійснюють діяльність у сфері прокату майна. Розглянуто теоретич- ні аспекти трактування внутрішнього контролю різними науковцями і дано власне визначення цієї категорії. Акцентовано увагу на відсутності єдиного, законодавчо врегульованого порядку створення, функціонування та побудови системи внутрішнього контролю на підприємствах сфери послуг. Досліджено практичні аспекти організації і особливості функціонування системи внутрішнього контролю на підприємствах з прокату майна. Розглянуто зовнішні та внутрішні чинники, які впливають на формування системи внутрішнього контролю. Визначено завдання внутрішнього контролю підприємств з прокату майна щодо забезпечення функцій управ- лінського впливу та вимоги, які б гарантували її ефективне функціонування. Внутрішній аудит охарактеризо- вано як складову системи внутрішнього контролю та інструмент зниження різних ризиків в межах визначених системою управління параметрів. Розкрито можливість використання підприємствами з прокату майна аут- сорсингу як одного з варіантів організації внутрішнього контролю. Розглянуто концептуальні засади органі- зації системи внутрішнього контролю на підприємствах з прокату майна з визначенням взаємопов’язаних його структурних елементів: мети і завдань; принципів; суб’єктів і об’єктів; контрольних дій; методів функці- онування та оцінювання; користувачів контрольної інформації. Встановлено об’єкти внутрішнього контролю (елементи контрольованої підсистеми) діяльності підприємств з прокату майна. Акцентовано на необхідності своєчасного документального оформлення операцій із надходження, видання, ремонту, зносу, вибуття пред- метів прокату, організації їхнього аналітичного обліку, як інформаційної бази для здійснення внутрішнього контролю. З метою раціональної організації та здійснення внутрішнього контролю на підприємствах з прокату майна запропоновано послідовні стадії його реалізації – початкову, дослідну і завершальну
THE ESSENCE OF INTERNAL CONTROL AND ISSUES OF ITS ORGANIZATION AT PROPERTY RENTAL ENTERPRISES
Економіка та суспільство, (64).
Keywords: управління; прокат майна; контроль; внутрішній контроль; внутрішній аудит; аутсорсинг; об’єкти внутрішнього контролю; контрольні дії; організація внутрішнього контролю.